23. Något som får mig att må bättre

Äntligen en punkt på listan som jag kan skriva positivt passionerat om! Jag fick faktiskt en motsvarande fråga igår, och jag tänkte inte ett ögonblick innan jag svarade. Det som får mig att må bättre – bra till och med – är samvaro, mat och dryck. Oväntade besök. Riktigt vällagad mat. En kall öl och ett långt samtal, som kanske gör att den där enda ölen blir tre öl. Jag tror inte att det finns någonting bättre än en opretentiös afton där man lagar god, enkel mat, pratar, skrattar och lever. Barn och vuxna vid samma bord. Alla tar för sig. Smör och bröd, god fisksoppa och ett svalt vitt vin.

Min sommar bjöd på precis en sån kväll och den minns jag väl. Livet har så klart bjudit på många fler såna kvällar, såna möten och sån mat, men inte på långt när tillräckligt många. Jag längtar till varje sådant tillfälle, då jag kan förlora mig i min matlagning och när jag kan luta huvudet bakåt och dra i mig långa, härliga klunkar av ett immigt öl. Det finns inga andra tillfällen då jag känner mig så tillfreds – jag brukar säga att ingen kan vara arg efter en god måltid och ett gott glas öl. Jag tror att den teorin stämmer väldigt väl. Kanske är det också en av de få företeelser som man nästan alltid kan njuta av i sin totala ensamhet. Bra mat är bra mat oavsett om man är själv eller har sällskap.

Men sällskapet är en så fantastisk krydda. 50 % av idén försvinner när man äter ensam. Passionen hamnar utanför grytan och bordet ekar liksom av tallrik och bestick. Jag kan bli så rastlös att jag knappt äter upp. De där nära vännerna, som lågmält och med leenden pratar med mig och äter min mat. Tar om. Tar mer smör. Känner doften av nymalen svartpeppar och citron. Dricker mer öl. Skrattar. Berättar saker. Njuter med mig i en enhet av mat, dryck och kamratskap. De där vännerna är lika viktiga som bra råvaror och en näsa för mat. Utan dem blir det lite haltande.

Jag kan leva på såna stunder i flera veckor, men jag kommer att anstränga mig för att de ska bli fler. Ni är välkomna om ni har vägarna förbi.

Annons
Föregående inlägg
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Anguin, det är en njutning att läsa det du skriver.

  Svara
 2. Tänk vilket sammanträffande.. Just en gudomlig fisksoppa med gott bröd, den godaste fisksoppan jag har ätit i mitt faktiskt, inmundigad av barn och vuxna runt ett stort bord är ett av mina bästa matminnen från den här sommaren. Att den tillagades i ett kök ca 8 meter från havet och åts med utsikt över detsamma gör inte saken sämre. Trots att det faktiskt regnade lite just denna kväll så är det ett riktigt sommarminne. Eller kanske lite just därför? Fisksoppan satt helt perfekt.

  Svara
 3. Berätta lite mer om de där festligheterna. Budkavlen var lite torftigt utsmyckad.

  Svara
 4. Du talar mitt språk, du. 🙂

  Svara
  • Vet du? Det tror jag att jag insåg första gången jag surfade in på BlåBloggen. Däremot ryktas det om att du ännu inte tagit ställning till festligheterna i februari.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: