Jäkt

Jag har varit hos terapeuten igen. Vi står fortfarande lite i startgroparna och håller på att fastställa vad det egentligen är som inte stämmer överens med mig. Jag fyllde i några formulär, bland annat ett stressformulär, och vi snackade lite. Terapeuten rynkade ögonbrynen när hon ögnade igenom stressformuläret. Jag hade ett resultat på 63. Allt över 40 är, tydligen, för mycket. Hon använde uttryck som ”skitstressad” och menade att min depression sannolikt är sprungen ur stressen. Det förklarar också mycket av mitt mående och mitt allmäntillstånd på alla nivåer.  Resten av sessionen gick åt till att hon berättade för mig om hur stress fungerar, hur den påverkar kroppen och hur det tar sig uttryck. Jag satt och småskrattade för mig själv, eftersom jag kände igen så oerhört mycket av det hon sade.

Jag ska till att börja med träna på att bara sitta stilla och inte göra någontinig – utan att bli stressad. Dessutom måste jag träna på min andning – nyckeln till att vända den nedåtgående spiralen. Terapeuten rekommenderade starkt att jag skulle börja yoga, och det tänker jag göra. Däremot vet jag inte riktigt vad som passar mig. Det verkar vara en djungel det där. Någon som har några tips?

Annons
Föregående inlägg
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Jag gillar yoga nidra.

  Svara
 2. Katarina

   /  17 september, 2010

  Jag utövar mest hatha yoga – den yoga som vissa gym bedriver tycker jag mest är stressig i sig själv, då det känns som om fokus ligger på fysisk träning och inte psykisk. Men egentligen är det vad som får dig att slappna av som är viktigt, om det sen är yoga, skogspromenader, rida eller annat. Baserat på min erfarenhet skulle jag säga att du ska göra något där du tvingas koncentrera dig och fokusera på nuet.
  Hehe, blev själv en gång nedtryckt i en stol hos läkaren och så tittade hon på mig och sa: ”Nu ska jag förklara för dig hur du misshandlar din kropp genom stress, och vad som kan hända”. Mindre trevliga kroppsliga åkommor vill jag minnas…
  Kram

  Svara
 3. Tack ska ni ha för responsen, allihop! Jag har lyckats konstruera en plan of action.

  – Mindfulnesskurs under hösten.
  – Dejt med min kära gamla vän som driver yogastudio – hon ska skräddarsy pass till mig och råda mig i vad jag bör välja.
  – Yoga hemma och i studio i Växjö

  Sen får vi se hur det går.

  Och JCMAS: med tanke på hur du brukar bete dig när det gäller sömn så skulle jag nog säga att det är rätt amazing, ja 🙂

  Svara
 4. Gå på ett vanligt gym som ger diverse roliga pass. Ta yoga och ta pilates. Ibland är det lättare att få kombinera rörelse och fokus och inte bara sitta och andas. Och… om du faller som en fura för yogan så kan du ju gå till en ordentlig yogastudio sedan.

  Svara
 5. Naturen i alla dess former, långt ifrån ”människo-ljud” hjälper mig att sortera tankar o slappna av. Jag kan då sätta mig vid havet, på en stubbe i skogen, på en åkerbit, med eller utan utsikt och försöka andas lugnt, tänka på andningen, bara den. Då släpper en del stress för mig.

  Svara
 6. Zpektra

   /  16 september, 2010

  När det kommer till yoga tror jag att du nästan kan gå på vilken yoga som helst (men jag ska väll inte säga ngt är inte så insatt :P) eftersom yogan hjälper till att ta bort spänningar ifrån muskler och blodkärl som stress orsakar.

  Men själv skulle jag rekommendera kundalini yoga, eftersom det inte finns några som helst tävlingsmoment i den, och vi stressade själar klarar oss bra utan tävlingar 🙂 Har prövat det själv och det fungerade för mig.

  Svara
 7. Kundalini.

  Mot stress och prestationsångest ( tex) är det det allra bästa. Och du lär dig att sitta still och andas utan att bli stressad. Jag hade aldrig klarat att lära mig det på egen hand.

  Igår somnade jag på avslappningen på yogan. Bara några sekunder. Men ändå. Jag. Somna på rygg bland en massa folk. Amazing…

  Kör kundalini!! Lycka till!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: