Nollinfovecka – bye bye

I går tog nollinfoveckan slut, men jag fuskade i söndags och såg en film och spelade lite xbox. Det är rätt skönt att få läsa saker och slöa lite på fb, samtidigt som jag fått en del insikter; när jag gick igenom mina notifikationer på fb (44 stycken) svarade jag på kanske fem av dem, vilket innebär att jag kunnat vara utan nära 90% av det som ”rörde mig”. Enligt den logiken borde jag då dra ner på mitt fb:ande i lika stor utsträckning, något som inte varit en förlust. Jag missade i och för sig ett hyfsat viktigt meddelande och när jag kom online igen var det för sent att hantera. Ingen katastrof, men ändå. I mejlen fanns bara ”Tack för din ansökan, men vi har valt att gå vidare med någon som är snyggare än dig”, så det kunde kvitta lika. Fuck you too.

För övrigt har jag druckit omfattande mängder koppar té av ny sort, påbörjat flera projekt. Jag har börjat gräva ut bakom garaget och grävt ut framför garaget (efter det att det gamla rasat in), jag har satt upp en kattlucka i källardörren och börjat planera för en massa annat, så som till exempel badrumsrenovering, ommöblering av vardagsrummet och ommöblering av sovrummet. Dessutom har jag aldrig någonsin varit lika produktiv på jobbet. Det var en extremt bra jobbvecka, och som om inte det var nog skrev jag mer på bloggen än jag gjort på väldigt länge. Att bara göra är helt klart ett smart förhållningssätt.

Oavsett det är jag lite besviken. Det blev inte den boost jag hoppats på. Jag misstänker att det hade blivit bättre om jag gått ytterligare en vecka, faktiskt. Det kanske kan bli något för nästa gång, om det nu blir någon. Just nu är jag osäker på om jag vill göra om det; du har säkert förstått att jag var lite rastlös, men jag ska förstås aldrig säga aldrig.

Nollinfoveckan baserades på en artikel som jag hittade på Art of Manliness. Den är skriven av Kyle Eschenroeder och jag tänkte helt kort återge hans tio punkter om varför handling är av vikt.

1. Det är bättre att göra än att planera
Bröderna Wright blev först med fungerande flyg eftersom de provade, provade, provade och provade. De större konkurrenterna gick tillbaka till ritbordet efter varje misslyckande, men det hade bröderna Wright inte råd med, så de gjorde bara små förändringar efter hand. De planerade inte – de gjorde. Planer är värdelösa utan handling: man får inte planera förrän man börjat handla. För mig är det här extremt sant. Jag lamslår mig själv med planer och lyckas oftast avveckla mitt handlande och mina eventuella framsteg genom att planera ihjäl dem.

2. Handling ger upphov till möjligheter som tidigare inte existerade
Om man till exempel är arbetslös känns det som om man aldrig ska få ett jobb. Man får nej tack hela tiden, men om man hela tiden söker kommer något plötsligt att dyka upp (omvänt: om man planerar att söka jobb eller helt enkelt inte gör det, blir chanserna att få anställning ytterst små). Eschenroeder jämför det med att vara ute och gå i New York, med snörräta gator och grå betong så långt ögat kan nå. Man går och går och går och ser inget annat. Men så kastar man en blick neråt sidogatan och där finns grönskan i Central Park.

3. Det gör ont längre om man inte handlar
Att planera (och prokrastinera) förlänger plågan. Det är lite jobbigt hela tiden. Att bara få saker gjorda är skitjobbigt. Just då. Men sen är det helt OK. Det är lite som att ta spruta; om sköterskan sticker snabbt så går det över snabbt. Om hon sticker långsamt…

4. Efter handling kommer motivationen
Jag har inte lust att träna förrän jag tränar. Jag har inte lust att gå på festen förrän jag är där. Motivationen följer i handlingens spår.

5. Handling är svaret på livets gåtor
Man kan aldrig få ett syfte i en helt abstrakt värld. Meningen med livet kan aldrig sammanfattas i en livsfilosofi; det är bara handlingar som vi tillfullo kan förstå. Det finns inga abstrakta ideal – bara livet.

6. Man blir modig av att agera
Hur läskigt det än känns att ta klivet ut i avgrunden så kan man vara säker på att resultatet är mindre otäckt än själva klivet – och mindre otäckt än att leva i ovisshet. När man väl fått facit i hand kan man göra om och vara mer självsäker. Till sist vet man att man är duglig, kapabel – och modig.

7. Handling ger svar
Vi gör våra val redan innan vi är medvetna om att vi valt. Vi baserar våra liv på det vi tror är sant och vill så gärna omgärda oss med historier som förklarar våra egna och andras beteenden. Vetskapen om att vi hela tiden gör på det här viset borde låta oss frigöra oss från behovet att skapa historier där inga historier egentligen finns. Om vi vet att våra historier med sannolikhet är felaktiga har vi möjlighet att tillskriva dem mindre makt. Dina fasansfulla historier ska inte handlingsförlama dig och hålla dig från att göra det du vill. Handla och låt historien bli resultatet – inte tvärtom.

8. Handling övervinner dåliga odds
Den perfekta planen finns inte. Patton, pansargeneralen, ska ha sagt ”A good plan now is better than a perfect plan in ten minutes”. Mer information hjälper sällan om du inte är redo att agera utifrån den. Du kan inte veta om det du vill företa dig kommer att lyckas. Du måste helt enkelt prova för att få veta. Det är slöseri med tid att tänka på något annat än hur du ska övervinna dina hinder. Det spelar ingen roll hur andra har lyckats – det är dina hinder och dina förutsättningar.

9. Man blir ödmjuk av att agera
Ju mindre man vet desto mer tror man att man vet. När man var tonåring var allting möjligt, men de flesta slutar försöka efter alltför många misslyckanden eftersom de tror att misslyckanden är tecken på att man borde lägga ner. I stället borde vi se misslyckanden som vägar till kunskap och utveckling. Kanske bör man se sitt resultat precis som ett resultat – kanske inte det resultat man varit ute efter, men dock ett resultat (och inte tt misslyckande).

10. Det är stort att handla
Handling är kopplat till verkligheten och inte till teorier eller åsikter. Kort sagt.

Jag tycker att det är en mycket intressant syn på tillvaron, men min lilla text är inte mycket för världen, så se till att läsa originalet som jag länkat till ovan!

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: