Men det var då själve faan!

Jag är i jobbsökartagen och har varit det i närmare ett år. Ett par intervjuer har det blivit, men närmare än så har jag inte kommit. Jävla otur helt enkelt. Vid ett par tillfällen har jag blivit tillskickad tester som jag ska fylla i online, och undantagslöst har det varit regelrätta IQ-tester: Vilken siffra kommer härnäst i sekvensen? Har du tillräcklig information för att lösa problemet? Om X antal människor kommer till en konsert, men Y stycken har glömt sina biljetter hemma och tänker köpa biljetten i dörren, men det bara finns Z biljetter kvar, hur stor andel får komma in på konserten? Matte. Kan. Suga. Mitt. Långfinger. Jag är inte intelligent på det viset.

Så var det också den här gången, i dag. Jag blev helt ärligt skitförbannad, för vad i hela helvete har min förmåga att se ”likheterna mellan de fyra formerna” att göra med min förmåga att uttryckliga mig språkligen, mina people skills och mina kommunikationskunskaper? Jag söker tjänsten som kommunikatör – inte som ingenjör. Det verkar helt enkelt som om HR-avdelningar landet över som standard skickar ut IQ-tester oavsett vilken tjänst det handlar om. Undrar om städpersonalen också får fylla i 50-frågorstester?

 

Jag mejlade HR-chefen precis. Jag lär knappast få jobbet, men förhoppningsvis får han sig en liten tankeställare (och medan jag knappar ner det här ser jag att jag fått svar):

X

Tack för att du överväger att anställa mig som kommunikationsspecialist vid Y. Jag har alldeles nyss genomfört testet du skickade till mig, och jag hoppas verkligen att mina resultat är goda nog.

Emellertid skulle jag vilja fråga dig om hur den här sortens test kan hjälpa er att bedöma min kapacitet när det gäller kommunikation, min förmåga att uttrycka mig i text och tal eller mina people skills. För det är väl det som räknas när det gäller tjänsten i fråga, eller hur? Inte min förmåga att bedöma vilken siffra som kommer härnäst i en sifferkombination.

Jag förstår att det här testet antagligen är obligatoriskt för den som söker jobb vid Y, eftersom företagets huvudsakliga verksamhet sköts av ingenjörer och liknande, men är det verkligen nödvändigt att bedöma HR-personal, kommunikatörer och liknande personal med det?

För att uttrycka det annorlunda: Jag tror att ni gör ett stort misstag om ni väljer att sortera bort mig på grundval av mina eventuellt dåliga testresultat; det finns olika typer av intelligens, och även om jag kanske misslyckas med ett test som mäter min logiska/matematiska intelligens, har jag enorm kapacitet när det gäller den sortens intelligens som krävs för att arbeta med människor och kommunikation.

Med hälsningar
Anguin

Så. Då fick jag ur mig det.

Annons
Föregående inlägg
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Jag skulle ha blivit impad av brevet du skickade. Få arbetssökande reflekterar kritiskt över anställningsprocessen på det sättet, och jag skulle se det som en värdefull tillgång om det var mitt företag det gällde.

  Tyvärr funkar det nog inte så på corporate-nivån 😦

  Svara
 2. Och vad fick du för svar?
  För övrigt: bra rutet.
  Det är ju sinnessjukt med dessa random tester hit och dit. De tycks mest vara till för att vissa HR-avdelningar ska få känna sig märkvärdiga. Jag ser rött, liksom du.

  Svara
  • Tackar!

   Han skrev tillbaka och höll artigt med om att testerna inte kunde ge svar på hur kompetent kommunikatör en respondent är, men menade att de hade som syfte att fastställa måttet på min inlärningsförmåga… Jag undrar jag…

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: