Rågbrödsbagare

Jag har bakat rågbröd. Jag avskyr att baka rågbröd. Det har att göra med att jag inte har någon som helst kontroll över mitt bakande när det gäller rågbröd. Jag går som på glas när jag bakar i normala fall (och då bakar jag vanliga, enkla vetedegar eller nån surdegslimpa på sin höjd), men är kristallklart medveten om att inget bröd jag bakar blir det andra likt – ett tecken på att jag inte egentligen förstått mer av bagarekonsten än att följa recept.

När det gäller rågbröd är det etter värre. Det går inte att göra degprov på en rågdeg och när man vill blanda den i degblandare (i alla fall i min) blir det bara ett hål i mitten; själva degen trycks ut mot sidorna och blandas inte alls. I går började jag handknåda skiten i stället. Det var slitigt. Men det blev ännu slitigare när jag ringde en vän med större erfarenhet av rågdegsbakande. Hon menade att degen skulle vara så pass klibbig att den fastnade på händerna i alla fall lite när man knådade. Min deg var inte i närheten av den konsistensen; snarare liknade den Play-Doh – fast, formbar och lite äcklig.

Så jag fick tillsätta vatten – antagligen för lite – och knåda i ytterligare tio minuter (jag VEEEET: man ska inte arbeta rågdegar för mycket). Till sist satte jag in bröden i ugnen. De växte en liten bit. Ugnen var för varm, vilket ledde till att jag var tvungen att ta ut dem efter för kort tid, något som i sin tur innebar att skorpan blev ungefär centimetertjock samtidigt som själva inkråmet inte riktigt var färdigt.

Men… Jag kan ju glädja mig över min nya uppfinning: degskorpan. Knaprig utanpå och krämigt mjuk inuti. Fy fan.

Annons
Föregående inlägg
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Härligt 😉

  Eftersom jag, nu för tiden, är den enda som kan tänka mig bröd mörkare än gulsolkig bomull så har jag lagt ner bakandet. Köper ett par goda valnötsfrallor på Gateau när jag får chansen istället. Och skippar brödet dessemellan.

  Svara
  • Kanske inte är så dumt att skippa brödet en del. Jag tycker dock fortfarande att det är roligt (oftast…) så jag bakar på när jag kan.

   Svara
 2. Haha, du kommer inte att tro det men faktum är att jag igår tänkte baka rågbröd för första gången på evigheter. Mest för att jag fann en påse rågmjöl när jag rensade i skafferiet och såg att det, mjölet alltså, går ut om ett par dagar. Men så fastnade jag i en rulle med Daniel Craig istället och så blev det inget rågbröd. Idag läser jag detta – och inser att rågbröd, det får fan vara. Men Daniel Craig är rätt snygg.
  Typ.
  Jorå.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: