En stark värdering

Inte bara en stark värdering – den starkaste – sa Ann. Och den ska jag skriva om. Min absolut starkaste värdering är att pengar aldrig får gå före människor. Det funkar inte så. Pengar är egentligen bara hittepå; i det ögonblick någon bestämmer sig för att de inte har något värde – så HAR de inget värde. Det har däremot människor, deras glädje och hälsa. Till och med i det militära lär man sig att människoliv alltid är mer värda än materiel – med andra ord: kan du välja mellan att rädda en stridsvagn värd 43 miljoner och en människa, så väljer du människan; en stridsvagn är värdelös utan personal. Det är en lärdom som fler borde ta med sig.

Jag kan inte fatta hur det är ställt med folk som trampar på andra för att få mer pengar. Det är inte ofta jag kan känna så starkt som hat, men ju mer jag tänker på det desto mer upprörd blir jag; människan är förvisso ett djur, men vi ska inte leva efter den starkes rätt bara för den sakens skull. Vi skiter inte på trottoaren, vi äter med kniv och gaffel och vi går inte klädda i djurhudar. I ljuset av det är det oerhört märkligt att vi fortfarande beter oss som asätare så fort det kommer pengar in i bilden. Det beteendet är det mest ociviliserade av alla och det minst människovärdiga, även om det under senare tid blivit mer och mer legitimt med tanke på den rådande hegemonin. Oavsett det är girighet något av det värsta jag vet. Livet och samhället är ingen tävling – det är en möjlighet att vara tillsammans, ta hand om varandra och lita på att andra tar hand om en när man själv inte förmår.

Det gör mig så jävla förbannad att jag ibland får lust att åka hem till någon av de allra mest sviniga, ta honom (för det lär vara en honom) i armen och ställa honom i skamvrån. Jag skulle i allt väsentligt behandla honom som jag behandlar ett ostyrigt barn, för det är precis så han beter sig. Hur kan man till exempel inte fatta att det är fel att sko sig på människors ohälsa? Om man kan tjäna pengar på vård så är det något som inte stämmer. Varje krona som går i fickan på gamjävlarna bakom Carema kunde gått till bättre förhållanden för vårdtagarna. Inse att människor inte är någon jävla handelsvara. Och inse att du också är dödlig. Och inse att du kommer att ligga förbannat jävla risigt till den dagen du får cancer, går till din privatläkare och får besked om att den där privatläkaren bestämt sig för att pengar bara är hittepå – och att de inte har något värde. Alla dina pengar kan inte köpa ditt liv när vaccinet slut. Inse det. Inse att det du förespråkar i klartext innebär att man återinför ättestupan – dit du själv rimligen borde släpa dig när dina individualistiska och roffande barn (som blivit som de blivit för att du – och det ständigt sönderfallande samhället fostrat dem till det) anser att du är en jävligt jobbig belastning och att de skulle tjäna mängder med pengar om du bara kunde vända näsan i vädret och släppa till det där feta arvet. Hur kan du INTE fatta att hela din begreppsvärld sträcker sig max 50 år bort? Hur kan du vara så oansvarig? Har din mamma inte sagt till dig att man ska hjälpas åt? Att inte fuska? Att man ska ta hand om varandra? Att man ska vara hygglig? Inte? Nähä. Påminn mig om att jag ska ställa din morsa i skamvrån. Eller sparka henne utför ättestupan.

Det enda jag tjänat på det här är självrespekt, för jag lever efter det på alltför många nivåer. Det inkluderar till exempel att jag säger rakt ut vad jag tycker. Dumärlighet kallar jag det. Det har lett till många tråkigheter och konflikter. Jag har helt sonika sagt upp mig från jobb – eftersom pengar inte är så jävla viktiga att jag står ut med vad som helst. Man skulle kunna tro att jag sovit gott efter det, men det har jag inte alltid. Det har varit väldigt mycket grubblerier, funderingar, bestörtning, frustration, ilska och sorg över vad det är för en ras jag tillhör. Folk måste på allvar sluta se om sin egen trädgård till den milda grad att de inte kan se att grannen behöver ett handtag. Ge. Tänk på andras situation. Hjälp. Det är tre jävligt enkla grejer som DU kan göra för att världen ska bli bättre.

Annons
Föregående inlägg
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. M

   /  11 mars, 2012

  ”Min absolut starkaste värdering är att människor aldrig får gå före pengar.”
  Freud som vart framme? Antar att du menar tvärtom…

  Svara
 2. Ann

   /  9 mars, 2012

  Älskar avsnittet ”Livet och samhället är ingen tävling – det är en möjlighet att vara tillsammans, ta hand om varandra och lita på att andra tar hand om en när man själv inte förmår.” Mycket mycket fint och helt i linje med mina värderingar.

  Svara
 3. Ann

   /  9 mars, 2012

  Det märks att det finns mycket känslor bakom den värderingen. Men varför ska just morsan till äcklet utför ättestupan, varför inte farsan?

  Svara
  • Jo, så klart. Det är bådas fel! Ut med dem!

   Svara
   • M: Haha! Tack för ett synnerligen relevant påpekande. Och förhoppningsvis är det bara ren förvirring – inte fråga om mina innersta tankar.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: