Jag har varit på jakt efter manligheten förr. Jag tror inte att jag fick tag på den, och jag tror inte att jag får tag på den den här gången heller. Men försöka duger. Om inte annat får jag för mig att det är nyttigt att i alla fall reflektera över vad det innebär.
Jag har en vän som seglat över Nordsjön i vikingaskepp. På havet var 10 grader ”varmt” och skeppet färdades stundom genom ylande stormvindar. Han och styrmannen var de enda som kunde hantera sjösjukan. Han stod fastsurrad i fören och spanade ut i natten för att de inte skulle segla på något, och brottsjöarna gjorde honom genomvåt. Han stod som en urtidsfigur med sitt långa hår och skägg och stirrade stormen in i vitögat. Jag ryser vid bara tanken, av flera anledningar. För mig är det fantastiskt manligt.
Jag har en annan vän som just nu är på sin tredje vända i Afghanistan. Han reser runt som spanare i bergstrakterna och söker kontakt med lokalbefolkningen. Han har varit i strid – på riktigt – men är ändå fantastiskt ödmjuk, hjälpsam och godmodig. Stabil. I alla situationer. Fantastiskt manlig.
Den tredje vännen har spenderat de senaste tre åren på toppen av ett berg där han tränar kungfu med munkar. Han har suttit i fängelse och haft ett struligt liv, men han har lämnat det bakom sig och följer nu sitt hjärta. Fantastiskt manligt.
Men. De här tre vännerna är manliga främst av två anledningar – den ena är att de uppfyller klassiska klichébilder av vad en man ska vara. De tar på sig roller som alla män någon gång funderat över. Den upptäcksresande/den som trotsar elementen/mannens kamp mot naturen – det finns otaliga romaner och filmer om det. Soldaten – behöver jag säga något mer? Och slutligen mannen som genom isolering, beslutsamhet, disciplin och hård träning går sin egen väg, helt på sina egna villkor.
Den andra anledningen – som är gemensam för de tre – är att de tillåter sig själva att frikoppla sig från andras förväntningar och krav.
Den första personen har fått utstå mängder av kritik och frågor från sin omgivning. ”Är du inte klok? Varför tar du inget ansvar?” sa folk åt honom när han planerade sin resa. Men det sket han i. Han gjorde det ändå, även om det verkade både ansvarslöst och livsfarligt. Han ville det. Och gjorde det. Han tog ansvar för sig själv. Kanske var det därför folk provocerades så?
Den andre killen bryr sig föga om flickvännen och mamman och alla andra som menar att det är farligt i kriget. Han är helt övertygad om att fredsbevarande insatser behövs och riskerar sitt liv för andra, i alla fall ur sin egen synvinkel. Trots alla hinder gör han det igen – på sina anhörigas och sin egen bekostnad. För att han tror på att han kan skapa en bättre värld.
Den tredje personen har barn hemma i Sverige. Jag vet inte vilken kontakt de egentligen har med varandra, men klart är att han sätter sig själv i främsta rummet. Han förmår göra det. Han har styrkan nog att söka ett liv han kan vara tillfreds med. Jag vet att han älskar sina barn, men han ser det ändå som viktigare att utveckla sig och lämna sig grumliga förflutna i kölvattnet. Han kan bli någon han själv kan vara stolt över – och någon som hans barn kan vara stolta över.
Det här är oerhört tveeggat. Många säger nämligen att en mans främsta uppgift inte är något av det där. Många säger att en man ska vara överhuvud för en familj, eller att han i alla fall har sitt främsta ansvar mot sin partner och mot sina barn. En bra pappa – det är en bra man. Ansvar är kanske nyckelordet här. Den egocentrerade mannen och den man som tar ett större, kollektivt ansvar genom att vara närvarande, stöttande och ”vardaglig” är två motpoler. Men ändå ses de som lika goda mått på att vara en ”riktig karl”.
Min längtan ligger åt båda håll. Både att få vara vardaglig, pappa och mannen som är särskild i någons liv, samt att få dra ut i kriget, bestiga berg, och uppfylla mina drömmar, vilket är ett annat ansvar; ansvaret för mig själv. Kommer jag att bli olycklig om jag inte får båda två?
Andra egenskaper som en man ska ha (jag har frågat en massa människor om det här) är målmedvetenhet, beslutsamhet, trygghet, empati, beskyddarmentalitet, ledarskapsförmåga, händighet och en massa annat. De ska vara muskulösa, ha humor, vara långa och kunna prata om känslor. Det blir allt mer absurt när jag funderar över det. Det är en jävla cocktail med kockar från alla tidsåldrar, samhällsklasser, generationer och kön. Det ena säger emot det andra och jag blir mer och mer säker på att den objektiva, destillerade manligheten är ett fett påhitt.
Frilansjournalisten Åsa Bolmstedt har tagit upp det här i en artikel (”En riktig man”) i Populär Historia. Jag saxar hej vilt:
Mansrollen är i kris. Så heter det i dagens debatt. Men synen på vad en man är och bör vara har skiftat många gånger. Nu kommer ny forskning om manlighetsideal i 1800-talets Sverige.I det idylliska förflutna var männen manligare och starkare. De simmade långa sträckor även om de var iförda harnesk, de svingade spjut och klättrade längs branta klippor. Men nu bortklemas de med lyx och bekvämligheter som gör dem veka och ömtåliga. På bara några få generationer har den gamla manligheten gått förlorad. Det hävdade nationalekonomen och skribenten Johan Fischerström vid ett tal inför Kungliga Vetenskapsakademien 1794. Drygt hundra år senare, 1904, påpekade direktören för Tärna folkhögskola i Västmanland, Teodor Holmberg, att det borde vara varje ynglings högsta mål att bli en riktig man – men att de unga verkade vara mer intresserade av dans och nöjen än av att tukta sig själva till sann mandom.
En manlig man av i dag bryr sig om hur han ser ut. Han tränar på gym, köper kläder, fixar håret – men inte på ett kvinnligt sätt. Han får inte bli för lik kvinnan. Manligheten vaktas noga, nu liksom då. 2000-talets man får, precis som fåfängans man på 1800-talet, gärna vara känslosam och kunna gråta ibland, men inte för mycket. Han ska ägna mycket tid åt familjen och får gärna vara pappaledig. Men samtidigt är det viktigt att han har ett jobb och kan försörja sin familj.
Trollet
/ 11 december, 2010Manligt och kvinnligt, nu drog du igång tankarna på trollet minsann.
Anguin
/ 11 december, 2010Det gillar jag. Då kanske det händer nåt på den där trollbloggen ;P
Trollet
/ 11 december, 2010Hahaha, ja visst är den död, totaldöd. Men det finns sådana inlägg skrivna, jag ska leta vidare.
Trollet
/ 11 december, 2010Såg en mening jag hade skrivit en sommar som stämmer lika mycket fortfarande:
jag vill inte att jämlikhet ska vara könslöshet
Trollet
/ 11 december, 2010Och jag vill inte att mänskligheten ska bestå av kön
Anguin
/ 12 december, 2010Det är viktiga och mycket sanna synpunkter!
Kat
/ 10 december, 2010Hade kunnat skriva ett låååångt inlägg om det här med manligt/kvinligt och genus…
Men är inte hela diskussionen om ”vad” som är manligt/kvinnligt förlegad? Ska vi inte alla sträva efter att vara goda människor, oavsett vad vi har mellan benen?
Anguin
/ 10 december, 2010Framgår inte det av inlägget? Att ”manligheten” är omöjlig, paradoxal och gränsöverskridande?
Anguin
/ 10 december, 2010Och vad är en ”god människa”? 😉
Kat
/ 10 december, 2010Tja, utan att vara religiös så skulle jag säga att den gyllene regeln gäller: Allt vad du vill att människor ska göra för dig, det ska du också göra för dem.
Jag tror inte att en ”god människa” behöver göra något världsomvälvande (alla är inte Moder Teresa). Men finnas för sin familj, vänner och alla andra i sin närhet, dela med sig av det man har när man kan, ta hand om sig själv så att man kan ta hand om andra osv….
Anguin
/ 10 december, 2010Just precis det faktumet gör det ÄNNU mer komplicerat, samtidigt som det på sitt sätt neutraliserar det. Manligheten – liksom kvinnligheten – är båda i kris, om man upplever att de stereotypa egenskaperna är värda att bevara. Tycker man inte det så är det bara good riddance! Jag kommer inte att sakna dem – jag är värdelös på att laga bilar, men desto bättre på att laga mat, prata om känslor och sy!
Åsa
/ 9 december, 2010Och den moderna bilden hävdar jag inte bara är manlig.. Jag tror att de här förväntningar, med lite finlir, förväntas av den moderna människan:
”snygg, träna, klä sig snyggt, h*n ska visa lite känslor men h*n ska alltid ha kontroll, han ska vara familjeorienterad , h*n ska ha ett jobb, men också vara hjälten som drar i krig och den praktiska som lagar bilen.”
Chameleonlady
/ 9 december, 2010Fasen också Åsa! Du hann före med exakt samma koppling som jag gjorde när jag läste det avsnittet. 😛
Anguin
/ 9 december, 2010En lite rolig grej var att när jag gjorde en bild-googling på Starke Adolf (som jag klistrade in överst) fick jag faktiskt upp i stort sett lika många bilder på tjejer och killar… Uppenbarligen är starke adolf-begreppet inte längre helt stereotypt manligt.