8. Ett ögonblick

Jag, en gammal flickvän och en kompis stod i ena ändan av Princes Street, eller närmare bestämt på Waterloo Place i Edinburgh. Det var 2001 om jag inte missminner mig. Jag jobbade på Nationalmuseet och delade lägenhet med syrran, svågern, tjejen och kompisen. Vi skulle ut på krogen och stod och diskuterade om vi skulle gå och ta ut pengar eller om nån skulle låna av den andra. Efter tre minuters diskussion bestämde vi oss för att ta ut pengar, gjorde det och gick sedan nerför Leith Street och tog av nerför Calton Road. Vi var lite småfulla och tramsade fram bland sopsäckar och gamla möbler som folk helt sonika slängt ut på trottoaren (det ”funkar” så i Edinburgh – sophämtarna kommer och tar det – till sist). Det låg nåt skräp under bron under Regent Road också. Även om ni inte har bott i Edinburgh eller varit där, så är det absolut inte omöjligt att ni sett den där bron – i inledningsscenerna till Trainspotting springer Spud under den, när han och Renton jagas nerför Princes Street av butiksvakter. Det var alltså på Calton Road scenen på bilden spelades in, och det var längs med den gatan vi promenerade.

Ungefär i höjd med den parkerade bilen till höger (jag vet – bilden är lite kass, men jag tror nog att ni fattar) låg det ytterligare skräp och mörkret gjorde att vi inte såg vad det var förrän vi var ganska nära. Då såg vi att det inte var någon sopsäck. Det var en uteliggare. Trodde vi. Innan vi såg att det låg en kamera bredvid honom. Ett rånoffer? Nedslagen? Nej. En hoppare.

Jag muckade som sjukvårdare ungefär två år innan det här hände, så jag hade full koll. Jag fick tjejen att ringa 999 medan jag gjorde en skaderegistrering och sökte kontakt med honom. Jag minns allt så oerhört väl. Jag minns till och med hur han luktade. Hans ögon. Hans ena ben som liksom var utsträckt och stöttat mot väggen. Jag minns hans blå mössa. Jag minns hur det bubblade i hans lungor när jag gjorde konstgjord andning, jag minns hur hans bakhuvud var som en varm, våt tvättsvamp och jag minns hur hans bröstkorg knakade när jag gjorde hjärtmassage på honom. Det lät som att tugga på okokt pasta.

Jag visste att han var död redan från början. Hittade ingen puls. Bara små ryckningar när hjärtat drog sig samman i de sista ögonblicken. Men jag fortsatte ändå. Tills ambulansen kom. En av sjukvårdarna lade handen på axeln på mig. Drog bort mig med milt våld. Han såg mig i ögonen. ”You did fine, lad.” sa han på varm skotska. Sedan vände han sig om och tog telefonen från min flickvän som fortfarande pratade med larmcentralen. ”A boy jumped off the bridge. We’ll bring him in. No rush.”, sa han och lade sedan på luren.

Polisen kom. De förhörde oss. Jag hade blod på händerna och på min skjorta. Vi gick inte ut på krogen. Några dagar senare kom en polis till lägenheten. Han hade med sig ett kort. Det var från mamman till killens barn. Hon tackade mig så mycket för att jag hade mod och rådighet nog att försöka rädda hennes pojkväns liv. Killen stod 100 meter från oss på bron på Regent Road när vi stod på Waterloo Place och pratade om pengar. Han hoppade antagligen i samma ögonblick som vi bestämde oss för att gå till bankomaten. Hade vi gått direkt hade vi kanske fått honom på oss. Eller sett när han slog i gatan precis framför oss. Jag undrar hur länge han stod på bron. Varför han hade kameran med sig. Vad som drev honom till det. Vad han tänkte. Jag hoppas så att han tänkte på sin lilla dotter. Hon var tre år. Molly hette hon.

Kanske inte ett ögonblick – snarare flera – men jag glömmer inget av dem. Någonsin.

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Ett ögonblick man inte vill få del av nej. Men ett ögonblick som ändock… ger perspektiv.
    Och bra gjort, liv är till att räddas. Iaf försöka. Det går inte alltid. Men försöket.. räcker.

    Svara
  2. Tungt. Inte ett ögonblick man vill få del av.

    Modigt av dig.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: