Stöveltrampare

Jag besökte en vän igår kväll. Hon har precis flyttat till en fräsch lägenhet ett par mil ifrån Växjö. Hon har sjöutsikt och håller på att renovera för fulla muggar tills hennes pojkvän flyttar efter. Hon bjöd på paj och vi snackade. Vi babblade (eller rättare – jag pratade mest och hon lyssnade, med några instick och resonemang här och där) som tonåringar. Jag kan inte minnas när jag pratade så mycket, i synnerhet inte om de sakerna. Vi pratade religion och politik. Och med ens insåg jag att söta, älskvärda vännen P har… högerextrema. Åsikter. Det slog mig att Åsa varit i lite samma sits…

Jag blev förbluffad. P är empatisk, klipsk, förbannat talför och kvick, vänlig och intelligent. Snäll. Till och med så snäll att hon på den tiden när jag ständigt suckade över hur ensam och singel jag var, fick skuldkänslor över att hon inte kunde vara där för mig på det sättet – och därför började bearbeta sina singelväninnor så att jag skulle ha lite bättre chanser. Allt utan min vetskap.

Det är inte direkt de egenskaper jag förknippar med en 25-åring som på allvar argumenterar mot att muslimer ska ha rätt att bygga moskéer i Sverige och att invandrare är mer brottsliga än svennar ”för att de är invandrare”. Och att ”pensionärer far illa för att vi lägger pengarna på ‘andra'”. Kanske var det därför jag pratade så mycket? Jag är besviken och full i skratt. Mitt enda hopp är att hon mognar något med åren och att hennes nyligen påbörjade universitetsutbildning kan få henne att se saker ur andra synvinklar.

Annons
Föregående inlägg
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Ja visst är det märkligt mellan varven. Det bästa av allt är när de lägger till meningen, ”vi säger det som andra tänker men inte vågar säga”. Den verkar ha ersatt meningen ”inte så att jag är rasist, jag känner en kille från Xistan, men”

  Svara
 2. Tyvärr är det väl oftast de i min ålder (unga alltså) som lättast faller för den typen av åsikter. Kanske har man inte hittat en riktigt stabil, egen identitet och så får man en serverad på fat? Eller är det brist på kunskap och empati för andra? Jag vet inte, men jag blir lika rysligt rädd varje gång jag hör samma åsikter från nån i min närhet.

  Fast å andra sidan hatar jag när man rättfärdigar äldres fientlighet med ”ja, men det var ju helt annorlunda på deras tid, inte lika öppet och förstående”. Ursäkta mig men att trampa på andra har väl andrig varit okej?!

  Trams, det är vad det är.

  Svara
 3. Ja…för mig fick jag ju till slut inse att vi hade för olika värdegrund för att kalla oss vänner. Bittert blev det men jag är glad att jag stod fast vid mina ideal då hennes inte var tillfälliga eller botbara med utbildning

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: